Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

routekaart

betekenis & definitie

De gangbare betekenis van routekaart is ‘kaart waarop een te volgen route is aangegeven’. In 2003 brak dit woord echter door in de betekenis ‘stappenplan’ of ‘tijdschema’. Het gaat hier om een vertaling van het Engelse Road map (to peace), de naam van een Amerikaans plan dat de vorming van een Palestijnse staat over drie jaar uitstippelt. Door deze nieuwe betekenis werd routekaart in diverse kranten opeens tussen aanhalingstekens geplaatst, alsof het een nieuw of vreemd woord was. Zo schreef NRC Handelsblad op 11 maart 2003:

De benoeming van een Palestijnse premier is een van Washingtons voorwaarden voordat het bereid is een internationaal stappenplan voor een vredesregeling, de zogenoemde ‘routekaart’ naar vrede, op tafel te leggen.
En de Volkskrant schreef een paar dagen later: De ‘routekaart’ naar vrede tussen Israël en de Palestijnen die president Bush binnenkort wil presenteren, moet nog heel wat hindernissen passeren. Israël heeft een groot aantal kanttekeningen.

Aanvankelijk lieten veel kranten road map (oftewel roadmap) ook onvertaald, waardoor de frequentie van dit Engelse woord in het Nederlands toenam. Routekaart en road map bleven overigens niet beperkt tot berichten over het Midden-Oosten. Zo berichtte NRC Handelsblad op 11 december 2003, onder de kop ‘VN: “routekaart” Kosovo’:

De Servische regering heeft zich gisteren voor de derde keer deze week uitgesproken tegen de door het VN-bestuur in Kosovo opgestelde richtlijnen voor de democratisering van Kosovo. Die richtlijnen, een soort ‘routekaart’ onder de titel ‘Standaarden voor Kosovo’, werden dinsdag de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU voorgelegd en gisteren in Priština gepresenteerd.

Vergelijk vredesroute