Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

paardenpaspoort

betekenis & definitie

Paspoort waarin het nummer van een paardenchip wordt geregistreerd. Dat is een microchip die in de hals van een paard wordt aangebracht. De chip bevat een nummer dat met speciale apparatuur kan worden afgelezen. Onder dat nummer wordt in een databank bijgehouden welke medicijnen het paard toegediend heeft gekregen. Een en ander moet paardenvlees opleveren dat veilig is voor de consument.

Het woord paardenchip dateert van 1995 (maar werd pas in 2000 volop gebruikt); paardenpaspoort debuteerde op 30 juni 2000. Dit gebeurde in een bericht van het ANP over de presentatie van ‘de eerste toekomstvisie paardenhouderij’ door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. ‘Staatssecretaris Faber (Landbouw) zei dat registratie met microchips haar aanspreekt. Ze benadrukte dat het zogeheten "paardenpaspoort" nodig is voor voedselveiligheid’, aldus het ANP.

In december gaf het kabinet het productschap Vee en Vlees in Rijswijk de bevoegheid om alle 200.000 à 400.000 paarden, pony’s en ezels in Nederland van een paardenchip te voorzien. Nederland is daar volgens Europese voorschriften vanaf 1 januari 2001 toe verplicht. Maar omdat er te weinig paardenpaspoortconsulenten zijn opgeleid (ook een nieuwkomer), kopte het Algemeen Dagblad op 4 december: ‘Paardenpaspoort op 1 januari onhaalbaar’. Adjunct-hoofd J. Klaver van het Productschap Vee en Vlees in Rijswijk legde de krant uit dat het nog een hele heisa zal worden met de invoering van chip en paspoort:

De chip wordt nu nog niet bij elk dier op dezelfde plaats aangebracht, zegt Klaver. Bij het ene paard zit het ding twee vingers onder de rand van de manen, bij het andere is dat drie vingers en bij weer een ander zit de chip boven in de nek. ‘Eigenlijk moeten we in Europees verband een vaste plek afspreken, zodat ze de chip in het slachthuis onmiddellijk kunnen terugvinden. Nu bestaat het risico dat een slachter denkt dat een paard geen chip heeft, waardoor het dier in de voedselketen terechtkomt.’ De diverse paardenstamboeken en sportverenigingen chippen tot nog toe op verschillende manieren. De gegevens zijn bij verschillende databanken ondergebracht. Ook zijn niet alle chips met standaardapparatuur af te lezen.

Paard en paardensport leveren onverwacht veel nieuwe woorden in het Nederlands. In 1998 debuteerde paardencrematorium, in 1999 paardenbegraafplaats.

Zie ook eventing.