Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

overgangsconsulente

betekenis & definitie

Nieuwe Nederlandse beroepsnaam: de overgangsconsulente. Het woord, dat in 2000 bijna dertig maal in kranten te lezen was, is verzonnen door Catherine Martens. Zij is directeur van Care For Women, een bedrijf dat overgangsconsulentes opleidt. Het woord debuteerde in januari, toen Martens de finale bereikte van een Leidse wedstrijd voor beginnende ondernemers. Het Haarlems Dagblad schreef op 14 januari:[/c]

Care For Women geeft onder meer een zelfhulpcursus voor thuis, verkoopt medisch verantwoorde producten voor vrouwen in de overgang en leidt overgangsconsulenten op. ‘Een verpleegkundige moet tien jaar ervaring hebben voordat ze aan de half jaar durende opleiding kan beginnen.’ Na de opleiding kunnen ze zich vestigen als zelfstandig overgangsconsulent.

Hoewel er toen al vier overgangsconsulenten aan het werk waren, meldde het ANP op 1 september 2000, dus ruim acht maanden later: ‘Nederland krijgt er vanaf woensdag een nieuw beroep bij: de overgangsconsulente. Het is een verpleegkundige of arts die zich heeft gespecialiseerd in de overgangsjaren van de vrouw en haar met advies kan bijstaan.’ Het bericht verscheen naar aanleiding van ‘het landelijke startsein voor de eerste twintig consulenten met een eigen praktijk’ door Tweede-Kamerlid Van Vliet (D66).

Maar was de overgangsconsulente wel zo nieuw? Niet volgens een schrijfster van een ingezonden stuk in de Volkskrant:

Een nieuwe organisatie, Care for Women, heeft Nederland bestormd met berichten over een nieuw fenomeen: De Overgangs-consulente. Care for Women is echter niet de enige organisatie die actief is op het gebied van de overgang, en de overgangsconsulente is bepaald niet nieuw. De stichting Vrouwen In De Overgang (VIDO) Nederland houdt zich al meer dan 25 jaar met de overgang bezig en valt al meer dan 25 jaar te consulteren over alles wat met de menopauze te maken heeft. Tienduizenden vrouwen hebben de weg naar VIDO weten te vinden voor informatie en advies, voor voorlichtingsbijeenkomsten en zelfhulpgroepen, en voor het melden van allerlei klachten.

Ongetwijfeld is dit juist, maar kennelijk werden de consulenten van de VIDO geen overgangsconsulenten genoemd. Vóór 2000 is dat woord in ieder geval niet aangetroffen.