Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

MOAB

betekenis & definitie

Een MOAB is een zware satellietgestuurde bom van bijna 10.000 kilo, die vlak boven de grond tot ontploffing wordt gebracht en een omvangrijk gebied totaal vernietigt. De MOAB werd voor het eerst ingezet tijdens de oorlog in Irak. MOAB staat voor Massive Ordnance Air Blast, maar de afkorting werd ook wel uitgelegd als ‘Mother Of All Bombs’ (moeder aller bommen). Die bijnaam verwijst naar de naam die Saddam Hussein in 1991 gaf aan de Eerste Golfoorlog: de moeder van alle oorlogen. In de Nederlandse media sprak men ook wel van MOAB-superbom.

MOAB debuteerde in de Nederlandse pers in Het Parool. Op 12 maart 2003 schreef deze krant:

De Verenigde Staten hebben gisteren een nieuwe superbom getest nabij de luchtmachtbasis Eglin in Florida. [...] Hoewel de Massive ordnance air blast, zoals hij officieel heet, nog niet helemaal is getest, kan de bom worden gebruikt in een oorlog tegen Irak. De Moab is vooral geschikt, melden militairen, om grote troepenverplaatsingen tegen te gaan en bunkercomplexen te vernietigen. Deze dagen lijkt de Moab vooral bedoeld te zijn om het moreel van de Iraakse troepen te ondermijnen. Vooralsnog kan de Moab alleen door een C-130 vrachtvliegtuig worden afgeworpen. Na de afworp moet een parachute de val vertragen, omdat het vliegtuig anders te weinig tijd heeft om te ontkomen aan de enorme luchtdrukverplaatsing die de inslag tot gevolg heeft.

Militairen omschrijven het effect van deze bom der bommen als een manmade earthquake, een door de mens veroorzaakte aardbeving.

Overigens leidde de naam van de bom tot protesten van inwoners van Moab in Utah (dat zo heet naar het bijbelse Moab ten oosten van de Dode Zee). In een brief aan president Bush vroegen zij de nieuwe bom een andere naam te geven. ‘Moab heeft veel geld geïnvesteerd in een campagne om toeristen te lokken en vreest dat de experimentele monsterbom met dezelfde naam een vernietigend effect zal hebben op haar imago’, aldus een krant.

Vergelijk as van de wezels, Bagdadograd, embedded journalist, freedom fries, Irakificatie, magnetronbom, militainment, mvw, onthoofdingsaanval, Sahafisme, shock and awe en tankcam