Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

militainment

betekenis & definitie

Met militainment, een samentrekking van military entertainment, bedoelt men nieuws over het leger of over een oorlog dat in de vorm van entertainment wordt gebracht. Het woord debuteerde in mei 2002 in het Algemeen Dagblad:

Een van de beroemdste nieuwspresentatoren van de Verenigde Staten, Dan Rather, heeft fel uitgehaald naar zijn collega’s. [...] Rather ergert zich aan de groei van het aantal zogenaamd journalistieke en showprogramma’s over de strijdkrachten in zijn land. Dergelijke programma’s, intussen al ‘militainment’ gedoopt, worden medegeproduceerd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon. ‘Wat je ziet in dergelijke programma’s is een geromantiseerde kijk op een oorlog. Het heeft niets met een echte oorlog te maken’, vindt Rather.

Het woord dook in 2003 verscheidene keren op in berichten over de oorlog in Irak. Zo schreef Het Parool op 1 maart: ‘Een aanval op Irak zou ook “militainment” kunnen worden, want hoe vrij kan de gemobiliseerde pers opereren? Volgens een Pentagon-instructie kunnen live-verslagen voor televisie niet zonder militaire clearance worden doorgegeven.’ Men sprak ook wel van wartainment.

Vergelijk as van de wezels, Bagdadograd, embedded journalist, freedom fries, Irakificatie, magnetronbom, MOAB, mvw, onthoofdingsaanval, Sahafisme, shock and awe en tankcam