Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

magneetverf

betekenis & definitie

Anders dan de naam doet vermoeden is magneetverf in 2003 voor het eerst in Nederland te verkrijgen geen magnetische verf. De verf bevat wel roestvrije ijzerdeeltjes, waardoor magneten erop blijven zitten. De verf wordt geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Magpaint. Op 30 oktober 2003 schreef het tijdschrift Cobouw over de nieuwe verf:

Magpaint introduceert er [op een beurs in Parijs] een magnetische muurverf, een product dat in Nederland nog maar 1,5 week in de winkels ligt. Door muurverf (een grijze dispersie op basis van acrylaathars) zijn ijzerdeeltjes gemengd, waardoor het geschilderde oppervlak ijzerhoudend [...] wordt. De grondverf kan in elke gewenste kleur worden afgelakt. Afwerken met bijvoorbeeld schoolbordverf behoort eveneens tot de mogelijkheden.

En NRC Handelsblad schreef over deze verf, onder de kop ‘Magneetverf vervangt punaises’:

De verf is een dispersie op waterbasis met metaaldelen. De verf bevat geen magnetische stoffen, in de buurt van het geverfde oppervlak ontstaan ook geen magnetische velden. Gevaar voor pacemakers of ontregeling van computers valt dan ook niet te verwachten.