Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Mabelgate

betekenis & definitie

Ieder jaar brengt zijn eigen -gates, die uiteindelijk allemaal vernoemd zijn naar het Amerikaanse Watergateschandaal uit de jaren 1972-1975. De meest opvallende Nederlandse -gate van dit jaar was zonder twijfel Mabelgate. Dit woord debuteerde op 6 oktober 2003 in de Volkskrant, in een artikel van Paul Brill: ‘Een nieuwe Oranje-affaire is geboren: Mabelgate.’

De feiten zijn bekend. Nadat prins Friso had aangekondigd dat hij zou gaan trouwen met Mabel Wisse Smit, deed misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderzoek naar de contacten van Mabel met de in 1991 vermoorde Amsterdamse topcrimineel Klaas Bruinsma. De Vries bezocht Charlie da Silva, een voormalige lijfwacht van Klaas Bruinsma, in Chili, en met een strenge blik in de camera sprak Da Silva de sindsdien vaak aangehaalde woorden: ‘Ken je me nog, Mabel?’ Volgens Da Silva waren de contacten tussen Mabel en Bruinsma veel inniger dan Mabel aan de overheid had verteld.

Een rel was geboren. In de honderden berichten kwam naar voren wat voor soort onderzoek de AIVD naar het verleden van Mabel had gedaan: slechts een naslagonderzoek <ndash> een woord dat we nog niet kenden. De pers noemde Mabel de reservekoningin van Nederland, en in het verleden zou zij de bijnaam gulpenduikertje hebben gehad, een woord dat hiermee aan een tweede leven begon. Er werd uitvoerig geschreven over de precieze aard van de zeilcontacten van Klaas en Mabel. De kranten konden maar niet genoeg krijgen van deze affaire, die volgens velen Mabel <ndash> die zich in het verleden zeer bekwaam voor allerlei goede doelen had ingezet <ndash> ernstig tekortdeed. Men bleef maar doormabelen en namabelen; het leek wel of wij even leden aan Mabelitis. Alles bij elkaar leverde Mabelgate dus heel wat nieuwe woorden op en zelfs de frequentie van het woord gangstermeisje steeg significant.

Uiteindelijk kozen Friso en Mabel eieren voor hun geld. Zij zagen af van parlementaire toestemming voor hun huwelijk, waardoor Friso alle aanspraken op de troon verloor. En zij boden de regering en koningin Beatrix hun excuses aan.

De andere opmerkelijke -gate van 2003 was Margaritagate. Voor een korte samenvatting zie bij claimbaron.