Ewoud Sanders

Journalist, taalhistoricus, trainer

Gepubliceerd op 20-02-2019

LPF

betekenis & definitie

Op 20 augustus 2001 maakte Pim Fortuyn bekend dat hij de politiek inging. Hij wilde óf lijsttrekker van Leefbaar Nederland worden, óf met een eigen lijst komen. Zoals bekend is het allebei gebeurd: Fortuyn moest zich terugtrekken als lijsttrekker van Leefbaar Nederland vanwege boude uitspraken in de Volkskrant, en richtte vervolgens de Lijst Pim Fortuyn op. Op 14 februari schreef hij die partij in bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam, een dag later bij de Kiesraad. Een nieuwe afkorting was geboren – eentje die binnen de kortste keren bij iedereen bekend was. Door alle commotie rond de LPF, toen en later, werd de afkorting in 2002 vaker gebruikt dan welk ander neologisme ook.

Omdat de dagbladen de ontwikkelingen op de voet volgden, werd de nieuwe partijnaam al gebruikt voordat Fortuyn zich bij de Kiesraad had gemeld. Zo schreef de Volkskrant op 15 februari 2002:

Pim Fortuyn schrijft zich vandaag in bij de Kiesraad met de "Lijst Pim Fortuyn". Welke kandidaten op die lijst gaan staan is nog niet bekend.

Het Parool meldde diezelfde dag:

Pim Fortuyn doet mee aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer onder de naam Lijst Pim Fortuyn. Hij wordt zelf voorzitter van zijn eigen partij. Drie bevriende ondernemers nemen plaats in het bestuur, maar zij zeggen zelf geen politieke ambitie te hebben.

In de doorzochte dagbladen steeg het gebruik van de afkorting daarna als een raket, om weer af te nemen na de val van het kabinet in oktober. Dit verloop zag er als volgt uit:

februari 23

maart 262

april 187

mei 2110

juni 1508

juli 1858

augustus 1318

september 1407

oktober 2078

november 1296

december 983

In totaal kwam de nieuwe afkorting in 2002 in de kranten 13.030 keer voor, en op internet maar liefst 88.100 keer. Natuurlijk ontstonden er ook allerlei (gelegenheids)samenstellingen en -afleidingen, van LPF’er tot LPF-soap.

Vergelijk at your service, condoleancestem, demoniseren, Fortuynist, ga toch koken, geest van Pim, ik zeg wat ik denk…, kogel..., lijntje..., LPF, puinhopen..., zelfdemonisering, zin an...