Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

halalkaas

betekenis & definitie

Halalkaas is kaas die volgens de islamitische spijswetten is gemaakt: in plaats van dierlijke vetten worden plantaardige gebruikt. Volgens de Koran is vlees van varkens en carnivoren namelijk onrein, ook bloed en vlees van doodgevonden dieren mogen de mens niet tot voedsel dienen. Halal is een Arabisch woord voor ‘wettig, toegestaan’.

In december 2003 haalde zuivelbedrijf Zijerveld & Veldhuyzen uit Bodegraven het nieuws met de introductie van halalkaas. Dit leverde het bedrijf de nodige aandacht van de media op. Enkele krantenkoppen: ‘Halalkaas voor Hollandse moslims’, ‘Bodegraafs bedrijf komt met halalkaas’ en ‘Kaas voor moslims is het “toppunt van integratie”’. Maar kort daarop meldde het Algemeen Dagblad, onder de kop ‘Halalkaas bestaat al 25 jaar’:

De onlangs gepresenteerde Halalkaas uit Bodegraven is in Nederland niet uniek in zijn soort. Jozef van Rijn uit Maasland meldt deze kaas al 25 jaar in Nederland te verkopen. Deze Delianderkaas is te koop via onder meer natuurvoedingswinkels en Turkse en Marokkaanse winkeliers.

De kaas zelf mag dan ouder zijn, vóór 2003 is het woord halalkaas niet aangetroffen. Wel samenstellingen als halalvlees (sinds 1997), halalmaaltijd (1998), halal-label (1999), halalkeurmerk (2000), halal-babyvoeding (2000) en zelfs halalkroket (2001). De samenstelling worden soms met en soms zonder koppelteken geschreven.