Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

gulpenduikertje

betekenis & definitie

In haar studietijd stond Mabel Wisse Smit bij sommigen bekend als een gulpenduikertje. Aangezien die tijd alweer ver achter haar ligt, kan gulpenduikertje geen spiksplinternieuw woord zijn, maar bij het grote publiek raakte het pas in 2003 bekend, tijdens Mabelgate. Het woord dook voor het eerst op in Elsevier, in oktober. Volgens dit tijdschrift zijn vrouwen die rond 1970 zijn geboren, ‘vrijgevochten, zelfverzekerd en optimistisch. En vooral gek op seks. […] Ook Wisse Smit behoort tot die generatie vrouwen die seks en liefde kan scheiden. Je wordt tenslotte ook niet zomaar “gulpenduikertje” genoemd’.

Diverse journalisten leverden commentaar op dit opvallende woord. Zo schreef Bert Wagendorp in de Volkskrant: ‘Als je zoiets leest, kijk je voortaan toch anders naar al die opwaaiende zomerjurkjes en bedenk je je nog wel een tweede keer, voor je dochter op hockey mag.’ En in De Morgen schreef Hugo Camps: ‘Prachtig woord. Ik dacht er meteen een roze schemerlamp, fluorescerende jarretelles, een magnum bubbeltjes en knieën als jambische verzen bij. Kortom, genot. Gulpenduikertje: er zijn niet zoveel woorden die je zelf wilt verzinnen, maar dit is er een van.’

Op de website http://vetste.woordvanhetjaar.nl wordt gulpenduikertje gedefinieerd als ‘enthousiast pijpstertje’ maar dat is niet erg accuraat. Het woord wijst meer op iemands seksuele gretigheid dan op een bepaalde handeling. PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos noemde gulpenduikertje in het tijdschrift Onze Taal het mooiste woord van het jaar 2003 en ook columnist Jan Kuitenbrouwer nam dit in overweging:

Ik twijfel nog tussen mortulance en gulpenduikster. Een van die twee is wat mij betreft het woord van 2003, maar het is moeilijk kiezen. Ze zijn allebei prachtig. Bij mortulance zie je meteen iets tussen een ambulance en een lijkwagen voor je, en dat is het dus ook. Mortulance. In elk geval de droevigste aanwinst voor onze woordenschat in 2003. Nee, dan de gulpenduikster. Dat is een powerbabe, de stoere jonge vrouw van nu, die weet dat de gulp de kortste weg is naar het hart van een man.