Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Google-bomben

betekenis & definitie

‘Webloggers zijn er in geslaagd’, meldde het ANP op 30 december 2003, ‘de woorden raar en kapsel aan het curriculum vitae van minister-president Balkenende te koppelen in Google, de meest gebruikte zoekmachine op internet. Wie raar en kapsel bij de zoekmachine intypt, krijgt de levensloop van de minister-president als eerste resultaat op zijn scherm. Eerder koppelden Amerikaanse loggers de woorden miserable en failure aan de Amerikaanse president George Bush.’

Het op deze manier koppelen wordt Google-bomben genoemd. Men spreekt ook van google bombs. Een groot aantal webloggers <ndash> een woord dat we sinds 2000 kennen <ndash> voorzag de woorden raar en kapsel van een hyperlink (een debutant uit 1991) naar het cv van Balkenende. Google indexeert webpagina’s door ze ‘af te grazen’, zoals dat heet; daarbij wordt onder andere gekeken naar hyperlinks naar andere websites. Uit een artikel op een website:

Het zal niet lang meer duren voordat bloggers bomb squads gaan vormen om google te bombarderen. Doel: ego, humor, geld of gerechtigheid. Nu heb je meer dan 3 bezoekers per dag nodig om een beetje succesvol te zijn met google bomben. Maar bij een succesvolle site als bijvoorbeeld retecool zou een ‘google bomb tuesday’ o.i.d. toch zeker een aardige impact kunnen hebben op de google zoekresultaten. Inslaan als een bom zeg maar.