Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

fluistertrein

betekenis & definitie

Heel veel verkeerssituaties in Nederland voldoen niet aan de wettelijke normen voor geluid en schone lucht. In september 2003 maakte het kabinet bekend voor de oplossing van deze problemen de komende vier jaar 330 miljoen euro te willen uittrekken. Om de geluidsoverlast van goederentreinen aan te pakken, wil men zogenoemde fluistertreinen inschakelen. In november 2003 meldde Railserver.nl hierover:

Vanaf 25/11 gaat het project ‘Fluistertrein’ officieel van start. Beide prototype-wagens zullen dan in Den Haag door minister Peijs worden gedoopt. Doelstelling van het project is om een forse vermindering van de geluidsoverlast van goederentreinen te realiseren. De fluistertrein in deze pilot is de zogeheten Dolomiet-shuttle, een bestaande goederentrein die wordt voorzien van nieuwe wielen, wieldempers en remmen. De twee prototype-wagens zijn al aangepast en de overige 27 wagens volgen binnenkort. De Dolomiet-shuttle rijdt volgens een vaste route tussen Veendam en het Belgische Hermalle. Gedurende twee jaar, van medio 2004 tot medio 2006, zal het geluid van de fluistertrein worden gemeten.

Er zijn de afgelopen jaren diverse nieuwe samenstellingen met fluister- ontstaan, die allemaal met het verkeer te maken hebben, zoals fluistertruck (1999), fluistertram (2002) en fluistertrekker (2002).

Vergelijk kapsonestrein