Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

evenementenbier

betekenis & definitie

Voorzover bekend werd het eerste evenementenbier geschonken in 1997. Op 25 november 1997 meldde het ANP: ‘Fans van de Stones kunnen tijdens de concerten in de ArenA zogenaamd evenementenbier tot zich nemen, met 2,5 procent alcohol. Tot op heden schonk de ArenA bij grote evenementen geen alcohol in verband met de openbare orde en veiligheid. Het speciale bier stroomt vanaf 1 januari in de ArenA uit de tap. Volgens directeur J. Gaasterland is het bier bij risicowedstrijden niet verkrijgbaar.’

Of ArenA dit bier is blijven schenken is niet bekend, maar na die ene keer verdween het woord evenementenbier geheel uit het zicht, tot de gemeente Amsterdam in april 2000 besloot om tijdens het Europees kampioenschap voetbal alleen bier met maximaal 2,5 procent alcohol te schenken, in plaats van vijf procent. Het Parool kopte op 19 april: ‘Tijdens EK speciaal “evenementenbier”‘. In de maanden daarna werd het woord ruim zeventig maal in Nederlandse dagbladen gebruikt. Tijdens het EK (en later tijdens andere evenementen) waren er twee soorten evenementenbier te koop, van een groeiend aantal brouwers: alcoholvrij bier en bier met maximaal 2,5 procent alcohol. In de volksmond wordt evenementenbier wel braaf bier genoemd; de pers sprak tevens van stadionbier, eveneens een nieuw woord.

Overigens leidde het taalkundige succes van evenementenbier tot gelegenheidssamenstellingen als evenementenpubliek, evenementenvoetbal enzovoorts.