Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Enron aan de Zaan

betekenis & definitie

In vergelijking met andere jaren was 2003 een goed jaar voor liefhebbers van de fictieve geografie, want er kwamen opvallend veel niet-bestaande plaatsnamen bij. Niet alleen Bagdadograd (ook wel Saddamgrad en Stalingrad aan de Tigris genoemd), maar ook Balkenendië en ook eens nog Enron aan de Zaan. Enron aan de Zaan is een benaming voor het enorme boekhoudschandaal waarin het van oorsprong Zaanse bedrijf Ahold in 2003 verwikkeld raakte, net als het Amerikaanse energiebedrijf Enron in 2002. De bijnaam dook voor het eerst op in een hoofdartikel in NRC Handelsblad, op 24 februari 2003. Onder de kop ‘Enron aan de Zaan’ schreef deze krant:

Rampzaliger nieuws voor een internationaal gerespecteerd bedrijf als Ahold had er niet kunnen zijn. In de rij boekhoudschandalen van ondernemingen die tot nu toe ver buiten Nederland lagen, zoals de Amerikaanse bedrijven Enron, Arthur Andersen en WorldCom, kan met ingang van vandaag Ahold worden opgenomen. Zeker Amerikaanse beleggers zullen het er niet bij laten zitten. De reikwijdte hiervan is nauwelijks te overzien, maar zal hoe dan ook groot zijn.

Andere kranten namen de vondst vrijwel onmiddellijk over. Zo schreef het Algemeen Dagblad reeds de volgende dag: ‘De ontdekking van wat al “Enron aan de Zaan” wordt genoemd, was zo groot dat de AEX-index 5,4 procent inleverde.’