Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

embedded journalist

betekenis & definitie

De oorlog in Irak werd verslagen door journalisten die waren ingekwartierd bij een legeronderdeel. In het Engels noemen ze dat een embedded journalist. In feite is een embedded journalist gewoon een journalist of verslaggever, die echter niet alles wat hij of zij te weten komt mag vertellen of laten zien, maar de Nederlandse media werden nogal overvallen door die Engelse benaming en wisten er aanvankelijk geen raad mee. Sommige media kwamen op de proppen met ingebedde journalist, andere met ingekwartierde verslaggever, maar de meeste lieten embedded journalist onvertaald. Een voorbeeld, uit de Volkskrant van 3 april 2003:

Nederland heeft nu wel zijn eerste embedded journalist: Wouter Kurpershoek van het NOS Journaal. Met zijn ploeg glipte hij tussen hulpkonvooien de grens over, richting Umm Qasr. Hij sliep een week lang op straat en in de auto. Bandjes met reportages smokkelde hij via een hek naar embedded collega’s op een Britse basis.

Roelants was hier dus niet officieel ingekwartierd bij een legeronderdeel, maar dit terzijde.

Embedded journalist is niet eerder in het Nederlands gesignaleerd, hoewel het verschijnsel zelf veel ouder is. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog in Vietnam trokken journalisten met de troepen mee. Het Engelse embedded kwam wel al in diverse andere verbindingen in Nederlandse kranten voor, zoals in embedded software, embedded systems en embedded chips.

Vergelijk as van de wezels, Bagdadograd, freedom fries, Irakificatie, magnetronbom, militainment, MOAB, mvw, onthoofdingsaanval, Sahafisme, shock and awe en tankcam