Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

doorpolderen

betekenis & definitie

Eerst was iedereen erg enthousiast over het poldermodel een woord uit 1990 , maar de afgelopen jaren zwol de kritiek tot ongekende hoogte aan. Toch blijven sommigen nog behoorlijk doorpolderen, betoogde Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, in januari in NRC Handelsblad:

We laten ons vermogen om radicaal te innoveren <ndash> een traditionele kracht van de Rijnlandse werkcultuur <ndash> verdampen, maar kiezen anderzijds niet voor het Anglo-Amerikaanse ondernemerschap. Wat ons rest is doorpolderen. Als het mee zit, handhaven we ons als middle-of-the-road landje. Meer zit er helaas niet in.

Voorzover bekend was Weggeman hiermee de eerste die het woord doorpolderen, dat natuurlijk is gevormd naar het voorbeeld van doormodderen, gebruikte. Hij kreeg spoedig navolging, op internet en in de kranten. Zo schreef de Volkskrant in augustus 2003 over Diederik Samsom, Kamerlid van de PvdA: ‘Samsom en de PvdA hebben niets geleerd, zijn nog steeds niet in staat tot heldere keuzes en blijven maar doorpolderen.’