Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

brown-paper-session

betekenis & definitie

Bij het volgen van een workshop of cursus, of zelfs bij een vergadering, kan u tegenwoordig gevraagd worden deel te nemen aan een brown paper session. Dit overkwam een 72-jarige informant, die hierover het volgende schreef:

Tijdens een vergadering van de wijkvereniging Aagtdorp (gem. Bergen) heeft enige tijd geleden een bestuurlijke hotemetoot een brown-paper-session gehouden. Hij schijnt bedrijfspsycholoog te zijn. Ik heb dringend gevraagd of er, nadat hij nog woorden als pilot en streamlining had gebruikt, ietsje meer Nederlands kon worden gebezigd. Bijval uit de zaal. Na de vergadering heb ik in allerlei woordenboeken naar brown-paper-session gezocht, maar ik heb het nergens kunnen vinden. Niemand in de vergadering begreep deze gewichtige term. Het kwam erop neer dat wij onze wensen/doelen op kleine briefjes (niet bruin) moesten opschrijven. Die briefjes werden daarna door de brown-paper-session-leider op de flipchart geïnventariseerd tot enkele hoofdwensen/doelen. Het bekende werk om aanwezigen bij een vergadering een tijdje bezig te houden. Van dit soort ‘leerzame’ zittingen heb ik in mijn schoolloopbaan al heel wat meegemaakt. Met de resultaten werd meestal niets gedaan.

In de kranten is brown-paper-session nog niet gesignaleerd. Op het Nederlandstalige gedeelte van internet komt het wel een paar keer voor.