Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

bouncebericht

betekenis & definitie

Een van de grote problemen van e-mail is spam: ongevraagde reclame per e-mail. Sommige bedrijven sturen zoveel plaagpost (zie aldaar) dat de servers van de providers om het in goed Nederlands te zeggen overbelast raken. Om die reden is de laatste jaren allerlei antispamsoftware ontwikkeld, een woord dat we sinds 2001 kennen. Sommige van die antispamprogramma’s (een woord uit 2002) werken met zogenoemde bounceberichten. Hierover schreef Marie-José Klaver op 6 november 2003 in NRC Handelsblad:

Antispamprogramma’s blokkeren de adressen van notoire spammers. Behalve naar de afzender van berichten kijken ze naar domeinen (IP-adressen) waarvandaan de mails verzonden zijn, onderwerpregel en inhoud. Sommige filters, onder meer Mailwasher, sturen een zogeheten bounce-bericht naar verzenders van spam. Spam wordt als onbestelbaar teruggestuurd naar de afzender. Het idee daarachter is dat spammers en makers van databanken met e-mailadressen doorkrijgen dat het adres van de gebruiker niet meer bestaat. Op den duur moet het adres uit de spamdatabanken verdwijnen zodat de eigenaar minder junkmail krijgt.

In 2003 werd ook, in de VS, de eerste antispamwet aangenomen. Hierover schreef NRC Handelsblad op 17 december:

President Bush van de Verenigde Staten heeft gisteren de eerste nationale anti-spam wet ondertekend. Met de wet wordt junkmail verboden en staat er op het overschrijden van de wet een celstraf en boetes van miljoenen dollars. De wet is de laatste wettelijke stap in de zes jaar durende strijd tegen ongewenste e-mails. Deskundigen verwachten niet dat de stroom van ongewenste e-mails nu meteen zal stoppen.