Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Bestuurlijke ophouding

betekenis & definitie

Wettelijke maatregel die het burgemeesters mogelijk moet maken groepen relschoppers een paar uur vast te houden. De maatregel is vooral bedoeld om voetbalgeweld te voorkomen. In januari 2000 werd in Rotterdam een symposium over bestuurlijke ophouding belegd. Kop in het Rotterdams Dagblad van 22 januari: ‘Bestuurlijke ophouding gaat de politie nog niet ver genoeg’.

Tijdens het EK werd in Amsterdam een zogenoemde Bestuurlijke ophoudingsplaats ingericht. Het ging om een veehal in het Westelijk Havengebied voorzien van grote televisieschermen en ecotoiletten (een woord uit 1996). Het NOS-journaal sprak van een ophoudingsruimte; kranten maakten vervoegingen als bestuurlijk opgehouden en bestuurlijk aangehouden en in Het Parool schreef iemand:

Ik ben jarig gedurende het EK voetbal, maar uit voorzorg laat ik diverse familieleden die van buiten de stad moeten komen, maar ná 2 juli langskomen. Ik wil en kan geen enkel risico nemen dat mijn familie terechtkomt in schoonveegacties, hooliganrellen of bestuurlijke-ophoudingsacties. Overigens mag Oranje van mij best kampioen worden, maar liever niet in Nederland.

De politie trad de supporters tijdens het EK tegemoet volgens een zogenoemd bejegeningsprofiel (een woord uit 1999). Hierin was vastgelegd wat nog wel en wat niet meer was toegestaan. NRC Handelsblad nam het woord op 10 juni 2000 op de hak in een EK-alfabet: ‘Bejegeningsprofiel. Goedemorgen, zegt een agent als een hooligan op hem afkomt. Althans, dat is de instructie in het bejegeningsprofiel. Gaat over de omgang met voetbalsupporters. Vierduizend politieagenten volgden de cursus, met België werd overlegd over een “binationaal bejegeningsprofiel”. Echt waar. Het motto was: “Onze mond is nog steeds het beste wapen.”‘