Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Baligate

betekenis & definitie

Sinds de Watergate-affaire is het vooral in de Engelstalige journalistiek mode om voor grote, geruchtmakende schandalen een naam te verzinnen die eindigt op -gate. Nederlandse en Vlaamse kranten hebben deze gewoonte overgenomen. De afgelopen jaren berichtten zij onder meer over Agustagate, Asiagate, Camillagate, Chinagate, Contragate, Datagate, Dianagate, Dukegate, Dunagate, Fergiegate, Filegate, Floodgate, Flygate, Indogate, Inkathagate, Irangate, Koreagate, Monicagate, Pasquagate, Sisdegate, Skategate en Travelgate.

The Sun nam deze trend ooit op de hak door zich uit te roepen tot ‘the gatest newspaper in the world’. ‘Wij hebben werkelijk alle gate-verhalen’, schreef de Britse sensatiekrant, ‘zelfs de gate-verhalen die onze concurrenten niet hebben, zoals propa-gate, Rams-gate, Col-gate...’.

Het jaar 1999 bracht vier nieuwe gates: Baligate, chickengate, cocaïnegate en Kremlingate. Baligate betreft een schandaal van de Indonesische Bank Bali. Die zou vele tientallen miljoenen guldens overheidsgeld hebben overgemaakt naar een bedrijf van een partijgenoot van de Indonesische president Habibie. De benaming debuteerde in de Indonesische pers. Chickengate (zie aldaar) is het schandaal van de met dioxinen verontreinigde Belgische kippen, zonder twijfel de bekendste gate van 1999. Cocaïnegate betreft de smokkel, met behulp van corrupte Nederlandse ambtenaren, van 15.000 kilo coke. Die smokkel had plaats aan het begin van de jaren negentig maar werd in juni 1999 door een onderzoekscommissie onthuld. Cocaïnegate is een Nederlandse vondst en bleef beperkt tot de kolommen van het Algemeen Dagblad. Kremlingate, dat wél internationaal gebruikt werd, heeft betrekking op corruptie met miljarden dollars westerse hulpgelden. De Russen maakten zich hier minder druk om dan de westerse media, vandaar de kop in de NRC van 31 augustus 1999: ‘Kremlin lijdt niet erg onder Kremlingate’. Een enkele keer werd Kremlingate ook wel Ruslandgate genoemd, een vertaling van het Engelse Russiagate.