Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

asobot

betekenis & definitie

Nieuw type robot. ‘Gisteren presenteerde de gezamenlijke Japanse robotindustrie’, aldus NRC Handelsblad op 24 november 2000, ‘de nieuwste speeltjes op de eerste beurs die specifiek aan nutteloze robotten is gewijd, de Robodex 2000 in Yokohama die vanaf vandaag voor het gewone publiek is geopend. Nutteloos is natuurlijk een waardeoordeel, maar de industrie werkt hard mee aan dit oordeel. Zo werd de nieuwe categorie "asobot" geïntroduceerd. De naam staat voor association robot, ofwel "gezelschapsrobot" maar tevens betekent asobo in het Japans simpelweg "laten we spelen".’

Volgens Sony moet de asobot een partner van de mens worden, geen werkslaaf. In het Nederlands zal de naam asobot trouwens niet veel kans maken, vanwege de associaties met aso (als verkorting van asociaal in 1986 voor het eerst opgetekend) en bot (‘ongevoelig’). Irobot (een samentrekking van intelligent robot) maakt dan een grotere kans. Ook dat woord debuteerde in 2000. Op 9 december schreef de Volkskrant:

Als er toch gezeur van komt, van die nieuwe robothobby, overweeg dan de aanschaf van de Irobot, de eerste robot met huishoudelijk nut. Hij is uitgerust met een camera, een microfoon en speakers, en als zodanig ‘de man in huis’ als de man in huis zelf of het hele gezin afwezig is. Hij is op afstand aan te sturen via een webbrowser, weet obstakels te vermijden en kan zelfs trappen lopen.

Nog twee nieuwe samenstellingen met -robot: robotkat en nanorobot. De robotkat werd in februari 2000 door het Japanse bedrijf Omron op de markt gebracht en moet een concurrent worden van Aibo, de robothond, die in 1999 het levenslicht zag. De nanorobot (ook verkort tot nanobot) bestaat nog niet echt, maar zou er ooit kunnen komen. Op 30 september 2000 schreef NRC Handelsblad: ‘Ook voorspelde Drexler de opkomst van de nanobot, minuscule robotjes die zichzelf in elkaar zetten en bijvoorbeeld in een bloedbaan levensbedreigende ongerechtigheden uit de weg ruimen.’

De in augustus 2000 gepresenteerde Roboguard is geen robot, maar een via internet bestuurbare videocamera met een pistool, bedoeld om mee op inbrekers te schieten.