Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

antifilterorganisatie

betekenis & definitie

Wereldwijd gaan steeds meer scholen en ouders ertoe over om internet te filteren. Dat heeft soms rare gevolgen. NRC Handelsblad meldde op 31 juli 1999 dat 7,3 miljoen Amerikaanse scholieren niet bij de digitale versie van de Bijbel kunnen. De toegang tot sites met de Heilige Schrift wordt geblokkeerd door een filterprogramma, een woord dat we in deze betekenis sinds 1996 kennen.

Tegenstanders van filteren hebben zich in de Verenigde Staten verenigd in een antifilterorganisatie, het Censorware Project. Censorware, dat bestaat uit juristen, schrijvers en programmeurs, testte duizenden websites en ontdekte dat het filterprogramma Bess soms volstrekt onschuldige sites blokkeert. Zo werden delen van de website van Time Magazine, het Instituut voor Australisch-Aziatische Psychiaters, een genootschap van striptekenaressen, een basketbal-nieuwsbrief en talloze andere websites door het filterprogramma geblokkeerd. Anderzijds liet Bess minstens 265 websites met expliciete pornografie door.

Zowel de Amerikaanse als de Australische overheid heeft grote belangstelling voor Bess. Verschillende conservatieve leden van het Congres proberen filtersoftware (een woord uit 1997) op scholen en in openbare bibliotheken te verplichten. Zij willen dat een en ander wordt vastgelegd in filterwetgeving, een woord dat net als antifilterorganisatie in 1999 z’n debuut maakte.

Vergelijk vloekfilter.