Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

antibioticatest

betekenis & definitie

Het chemieconcern DSM presenteerde op 14 september 1999 een test om na te gaan of vlees antibiotica bevat. Het gaat om een eenvoudige, door TNO goedgekeurde test, die in de NRC werd aangeduid als antibioticatest en in de Volkskrant als DSM-test:

De vleescontroles zijn nu nog erg bewerkelijk. Er zijn monsters nodig van de nieren, die alleen in laboratoria onderzocht kunnen worden. De uitslag komt pas na 24 uur. De DSM-test bestaat uit een ampul waarin een bacterie zit. Als er vleesvocht aan deze bacterie wordt toegevoegd, moet de purperen ampul binnen drie uur geel verkleuren. Als dat niet gebeurt, bevat het vlees antibiotica.

De nieuwe test, door DSM zelf PremiTest genoemd, is zes tot duizend maal gevoeliger (afhankelijk van het soort antibioticum) dan de standaardtest die de autoriteiten nu in Nederland toepassen. Er zijn al afspraken gemaakt met een Europese supermarktketen, die leveranciers van vlees wil verplichten hun producten aan de test te onderwerpen. Goedgekeurde producten krijgen een sticker met de mededeling antibioticavrij (een neologisme uit 1998).