Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

alarm-bh

betekenis & definitie

Er zijn veel apparaatjes in omloop om vrouwen te beschermen tegen opdringerige mannen, maar een belangrijk nadeel van die spuitbussen, verdoofpistolen en alarmapparaatjes is dat je ze eerst te voorschijn moet halen. De Britse student industrieel ontwerpen Kursty Smith bedacht hiervoor een oplossing: de alarm-bh. Het gaat om een bh met een ingebouwd alarm. Als de draagster zich belaagd voelt, registreert een elektronische sensor in de beugel van de bh haar toenemende hartfrequentie. Daardoor wordt een luid piepend alarm in werking gesteld om de aanvaller af te schrikken. Het ANP schreef op 17 oktober 1999:

Behalve voor op straat belaagde vrouwen is de alarm-bh, die op een batterij werkt, volgens Smith ook geschikt voor oudere alleenstaande dames die bang zijn in huis een ongeluk te krijgen. Als de hartslag van een vrouw sneller gaat door iets anders dan angst — bij voorbeeld bij een ontmoeting met een beroemde filmster — dan is het alarm uit te schakelen door een druk op een knopje op de voorkant van de bh.

Verschillende lingeriefabrikanten toonden grote belangstelling voor de alarm-bh. Naar verwachting ligt de bh echter niet voor 2001 in de winkels. Hij zal ongeveer honderd gulden gaan kosten.

Vergelijk gezondheidshemd.