Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

adware

betekenis & definitie

Adware is een internetwoord. En het fijne van internetwoorden is dat de betekenis ervan doorgaans goed is na te zoeken op het net zelf. Zo geeft het internetwoordenboek van Furore als definitie: ‘Programmatuur die advertenties bevat. Wordt meestal gratis of tegen gereduceerde tarieven verspreid.’

Een langere definitie is te vinden in de woordenlijst van Triple-T:
Adware is een term die gebruikt wordt om een soort software aan te duiden. Deze software wordt gewoonlijk gratis verspreid, aangezien de auteur haar/zijn inkomen via advertenties verdient. In delen van het programmavenster worden advertenties getoond, zoals men dat nu gewend is op internet. Adware herbergt een uniek concept. U kunt het programma gratis gebruiken, maar indien de advertenties U storen, kunt U gewoonlijk een registratie-code bij de auteur/distributeur aanschaffen waarmee de advertenties uitgezet worden.

Adware is gevormd uit Engels ad ‘advertentie’ en -ware, van software. In discussiegroepen op internet is het woord sinds 2000 te vinden, maar het brak door in 2001 en sindsdien wordt het ook in de kranten gebruikt.