Eva Verberkt

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 09-10-2015

2015-10-09

BNN: Spuiten en Slikken

betekenis & definitie

Spuiten en Slikken is een Nederlandse talkshow over seks en drugs. Het is een voorlichtingsprogramma voor jongeren vanaf 16 jaar en is wekelijks op dinsdagavond te zien om 22:00 op BNN.

Op 10 oktober 2005 werd het programma voor het eerst uitgezonden. De uitzendingen zorgden voor heel wat ophef hier en daar. Zo ook bij toenmalig minister van justitie Piet Hein Donner. Minister Donner zei dat hij het programma nauwlettend in de gaten ging houden. Ook de buitenlandse media waren verbaasd over het feit dat een programma zoals deze werd uitgezonden op nationale televisie.
Het programma heeft verschillende presentatoren gekend sinds haar eerste uitzending in 2005. Sophie Hilbrand heeft Spuiten en Slikken van 2005 tot en met 2008 gepresenteerd en werd in de jaren daarna opgevolgd door Filemon Wesselink, Zarayda Groenhart, Nicolette Kluijver en Victoria Koblenko. Tegenwoordig nemen Tim Hofman en Gereldine Kemper de taak op zich, ondersteund door Gwen van Poorten, Jan Versteegh en Nathan de Vries, die zorgen voor de reportages.
Spuiten en Slikken kent veel verschillende rubrieken. Zo is er standaard een bekende Nederlander te gast die geïnterviewd wordt over zijn of haar drugs- en seksleven. Ook wordt er in elke aflevering aandacht besteed aan het gebruik van een dan al niet nieuw soort drugs en de effecten hiervan. Dit gebeurt altijd in het bijzijn van een medisch team.