Het EU recht Lexicon

EUR-lex (2020)

Gepubliceerd op 04-08-2020

Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

betekenis & definitie

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) werd in 2006 opgericht. Het fonds draagt bij aan de herintegratie op de arbeidsmarkt van werknemers en zelfstandigen die hun werk zijn kwijtgeraakt als gevolg van de verplaatsing van productie buiten de EU, grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen of de wereldwijde financiële en economische crisis.

Een EU-land doet alleen een beroep op het EFG wanneer meer dan 500 werknemers worden ontslagen in een bedrijf (met inbegrip van de toeleveranciers en downstreamproducenten van dat bedrijf) of indien ten minste 500 werknemers worden ontslagen in een bepaalde bedrijfstak in een regio of in meerdere aan elkaar grenzende regio's.

Het EFG draagt financieel bij (met het land in kwestie) aan projecten die werknemers helpen bij het zoeken naar een baan, omscholing of het opzetten van een eigen bedrijf. Projecten kunnen ook betrekking hebben op loopbaanadvies en coaching.

Het EFG draagt niet bij aan maatregelen voor sociale bescherming zoals pensioenen of werkloosheidsuitkeringen of aan het ondersteunen van bedrijven bij een herstructurering.

EFG-projecten worden beheerd door de nationale/regionale overheden van EU-landen. Deze projecten lopen twee jaar en verschillen van projecten die onder het Sociaal Fonds van de EU vallen omdat die een meer strategisch perspectief hebben.

Zie ook

• Europees Sociaal Fonds (ESF)
• Globalisering van de economie
• Website van de Europese Commissie over het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG)