Gepubliceerd op 17-08-2018

slippertje

betekenis & definitie

Buitenechtelijke relatie; het vreemdgaan*. Door de verkleinvorm te gebruiken wordt de zaak ietwat gebanaliseerd. Overspel kent allerlei gradaties. De lichtste vorm is ongetwijfeld de fantasie; daarna volgt de flirt, die uitzicht op een seksueel avontuur suggereert, maar meestal op tijd wordt gestopt. Het slippertje wordt door de overtreder (achteraf) doorgaans gezien als een eenmalige amoureuze uitglijder (door sommigen dan weer eindeloos herhaald).

Een affaire* is al wat ernstiger, want dan is er sprake van lichte seksuele escapades* met dezelfde persoon. De langdurige buitenechtelijke* verhouding ten slotte, wordt beschouwd als de zwaarste gradatie. Oorspronkelijk werd met ‘slippertje’ bedoeld: het ongemerkt wegglippen uit zijn werk, gezelschap, huis enzovoort maar meestal met de gedachte: voor korte tijd. Men sprak vroeger ook over een ‘glippertje’ of ‘een sluipertje maken’. In de tijd van Bredero gebruikte men de uitdrukking ‘een broodje lenen’ voor overspel plegen of een slippertje maken.

En de man die op een congres een slippertje heeft gemaakt, krijgt van zijn vrouw te verstaan dat het ooit wel weer goed zal komen, dat de tijd, als je maar lang genoeg wacht, vanzelf zijn werk zal doen.

HP/De Tijd, 13-08-99

Bedrog is een zaak van twee, toch blijft het huwelijk een reden om de meeste slippertjes met de mantel der liefde te bedekken.

De Morgen, 20-01-2000