Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

meisje

betekenis & definitie

Prostituee. Het woord ‘meid’ dat tegenwoordig (vooral door feministen) als een soort geuzennaam gebruikt wordt, klinkt volgens velen te negatief. Het is een kakofemisme, het tegengestelde van een eufemisme. Meisje daarentegen heeft iets liefs en zachts en suggereert bovendien een meegaande rol. De hedendaagse pooier wil er alles aan doen om zo keurig mogelijk over te komen en ziet zichzelf ook liever als bedrijfsleider die een club* of relaxbedrijf* uitbaat.

Dat heeft meer iets van vrijetijdsbesteding. Zijn werkneemsters worden ook wel assistentes*, artiesten* of glamourgirls* genoemd. In Utrecht heeft ‘mooie meisjes’ de betekenis van ‘lichte vrouwen’. Deze woordgroep treffen we al aan in de vertaling van de gelijkenis van de verloren zoon ‘in de platste spraak van de laagste klasse des volks te Utrecht’, opgenomen in

het ‘Algemeen Nederduitsch en Friesch Dialecticon’ (1874). Een en ander staat te lezen in het artikel van Harm Scholtmeijer, opgenomen in de bundel ‘Honderd jaar stadstaal’ (1999).

Ze belde achtereenvolgens alle nummers voor Escort-service die ze in de Gouden Gids vond. Maar voor zover er geen antwoordapparaat aanstond waren de reacties eensluidend: namen en privéadressen van ‘onze meisjes’, ‘onze medewerksters’ werden niet verstrekt, van nadere informatie kon geen sprake zijn.

Hella S. Haasse: Transit. 1994

Zo spreekt hij aldoor over ‘de meisjes’ als hij het heeft over de vrouwen die bij hem werken. Hoezo: ‘de meisjes’? Ze zijn toch niet onder de 18 ?

Nieuwe Revu, 1999. Over de prostituees in de Amsterdamse Yab Yum

Club Esther heeft een morsige uitstraling. De ‘meisjes’ zijn bijna allemaal illegaal en komen onder meer uit Zuid-Amerika, Afrika en Litouwen.

Elsevier, 05-08-2000