Gepubliceerd op 17-08-2018

bug

betekenis & definitie

(Programmeer)Fout in een computerprogramma, waarvan de koper van de software het slachtoffer wordt. Dit wijst erop dat kopers van software niet dezelfde rechten hebben als kopers van zeg maar een televisietoestel of een auto. Een fabricagefout hieraan geeft je het recht binnen de garantieperiode tenminste op gratis herstelling of ruil. Geen enkele softwarefabrikant wordt graag gewezen op onvolmaaktheden of fouten in zijn product. Waarom dan niet de blaam leggen bij een ‘bug’ (Amerikaans-Engels voor insect).

Oorspronkelijk werd deze term gebruikt om het ongedierte mee aan te duiden dat zich vaak in de eerste pc’s nestelde. De eerste computerbug werd in 1945 gevonden, toen technici van IBM een mot verwijderden tussen twee elektromechanische relays van een Mark I-computer bij de Amerikaanse marine. Het lijk werd in een logboek geplakt met het opschrift: ‘First actual case of bug being found’. Deze mot wordt nu nog altijd tentoongesteld in een gebouw van de Washington Navy Yard.

Ook jij hebt ongetwijfeld reeds alarmerende berichten gelezen over een bug in de Pentium processoren. Intel laat hierover weinig los.

Computer Magazine, januari 1995

Linux mag stabieler zijn, dat wil niet zeggen dat programma’s niet vastlopen. Bugs bestaan in software voor Linux net zo goed als in programmatuur voor Windows.

NRC Handelsblad, 22-01-2000