Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

adviseur

betekenis & definitie

(1) militair eufemisme voor een wapendeskundige; een militair die een bevriend leger moet trainen. Ontleend aan het Amerikaans-Engelse soldatenjargon, waar het al rond 1915 in zwang was. De term werd pas echt populair ten tijde van de Vietnamoorlog. In de periode 1975-76 stuurde de Cubaanse regering 15 000 ‘adviseurs’ naar Angola en in 1979 werd ontdekt dat er in Cuba zelf 3 000 Russische ‘adviseurs’ gelegerd waren.

Ze beschikten over de nieuwste Amerikaanse tanks en vochten volgens die generaal ook op de Amerikaanse manier. Dat wees er volgens hem op z’n minst op dat de Kroaten Amerikaanse adviseurs in huis hadden.

De Groene Amsterdammer, 03-07-96

Enige jaren later keerde hij terug als militair adviseur, eerst onder de Katangese opstandelingenleider Moïse Tshombe en vervolgens bijna dertig jaar onder maarschalk Joseph-Désiré Mobutu.

De Groene Amsterdammer, 08-07-98

President Clinton was in het openbaar nog altijd, volgens zijn belofte, tegen de inzet van Amerikaanse soldaten op de grond. Maar volgens een in The Washington Post geciteerde geheime adviseur, zou hij anders beslissen als op 1 september de oorlog nog niet was afgelopen.

NRC Handelsblad, 22-09-99

(2) in reclameslogans zoals ‘uw adviseur in boeken’, ‘uw adviseur in computers, geldzaken’ enzovoort. Tegenwoordig beschouwen middenstanders zich blijkbaar als onze partners. Marketingmanagers zijn van oordeel dat de klant die veel mondiger geworden is als een gelijke moet worden aangesproken. Omdat reclame een vies woord is geworden, steken de handelaars zich vaak in een onbaatzuchtige vermomming. Dat de consument een forse hoeveelheid duiten lichter gemaakt wordt, blijft handig verborgen achter deze elegante benaming voor een winkelier of fabrikant. De term wordt o.a. vermeld door Reinsma (1999).