Esthe Heebing

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 09-10-2015

2015-10-09

Anorexia Nervosa

betekenis & definitie

Anorexia nervosa is een eetstoornis en komt voor bij patiënten die een verkeerd zelfbeeld hebben: té dunne mensen die dat niet van zichzelf vinden en daarom proberen af te vallen.

Mensen met een laag zelfvertrouwen hebben meer kans om last te krijgen van anorexia nervosa, in de volksmond ook wel anorexia genoemd. Er zijn twee vormen van anorexia, namelijk het eetbuien/ontlasting bevorderende type en het beperkende type.
Het eetbuien/ontlasting bevorderende type zal op een gegeven moment een enorme drang hebben om veel te gaan eten. Wanneer deze persoon dit gedaan heeft, zal hij/zij er al meteen spijt van en zal dit willen terugdraaien door het eten weer ‘kwijt te raken’. Dit wordt dan vaak gedaan in de vorm van uitspugen door de vinger in de keel te steken, of door laxeermiddelen te gebruiken. Het beperkende type heeft geen last van deze eetbuien en zal proberen om op een dag zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen door dus ook zo min mogelijk te eten. Hetgeen wat deze persoon op een dag dan nog wel heeft gegeten, probeert hij/zij niet kwijt te raken door braken of door laxeermiddelen te gebruiken, maar op een natuurlijke manier: (overmatig) sporten.
Deze manieren van leven zijn zeer slecht voor je gezondheid en kunnen er voor zorgen dat je problemen krijgt met je hart en bloedvaten, maag- en darm klachten krijgt en er kunnen afwijkingen in je hormonen komen waardoor bijvoorbeeld de menstruatie uitblijft.