Eric Bouwsma

Programmamanager In-Made / Ex-Made bij DJI

Gepubliceerd op 18-04-2018

2018-04-18

Penitentiaire Arbeid

betekenis & definitie

Gedetineerden werken tijdens hun detentie. In Nederland ongeveer 75%. Arbeid is voor gedetineerden een manier om geld te verdienen om zo wat boodschappen te kunnen bestellen. Voor de gevangenis is het een belangrijk en relatief goedkoop deel van het dagprogramma; gericht op het bijbrengen van werknemersvaardigheden en vakgerichte competenties.

De 24 Nederlandse gevangenissen werken sinds 2013 samen onder de merknaam / formule In-Made. In-Made profileert zich op de markt als een gewoon bedrijf met bijzondere werknemers. Zie ook de website www.in-made.nl
Het merendeel van de werkzaamheden bestaat uit verpakken/ompakken en monteren/demonteren/recyclen; werkzaamheden die bedrijven graag uitbesteden, vanwege de beperkte mogelijkheden om dit te automatiseren.
Daarnaast kent In-Made ook een aantal machinale metaalbedrijven/RVS, poedercoat-straten, houtbedrijven, textielbedrijven en enkele specials, zoals een bakkerij.
Gemotiveerde gedetineerden kunnen certificaten behalen en gedurende het laatste deel van de straf ook buiten de inrichting werken, al dan niet met behulp van toezicht via Elektronische Monitoring via een enkelband.
In-Made heeft de ambitie om gedetineerden op deze manier na detentie aan een betaalde baan te helpen en werkt samen met gemeenten, reclassering en een aantal brancheorganisaties. Het gevangeniswezen heeft subsidie uit het Europees Sociaal Fonds om dit mogelijk te maken. Deze aanpak heeft de naam Ex-Made gekregen.
Op verzoek van de Tweede Kamer kunnen gedetineerden, die dat echt verdienen, een verklaring van de directeur meekrijgen, waarin ze tegenover een toekomstige werkgever kunnen aantonen dat ze zich binnen en buiten de inrichting ontwikkeld hebben tot volwaardig (vakbekwaam) medewerker. Ze moeten hiervoor zelf tijdens detentie een portfolio opbouwen. Aantrekkende economie, vergrijzing, terugkeer van bedrijven naar Europa en wetgeving zoals de participatiewet en Social Return zorgen voor toenemende kansen voor onze doelgroep.