Ensie 1949

Redacie Cornelis Jakob van der Klaauw, Herman Johannes Lam, George Lignac (1947)

Gepubliceerd op 10-07-2019

Anorganische voedingsstoffen

betekenis & definitie

Ons organisme heeft ook anorganische stoffen nodig.

I.h.a. onderhouden de zouten de turgor en binden ze schadelijke zuren. Ook water en zuurstof zijn nodig. Zuurstof is nodig voor de oxydatie van in het lichaam opgenomen voedingsstoffen. Zij wordt uit de lucht door de longen opgenomen

en reeds een kortstondig gebrek aan zuurstof is onverenigbaar met het leven. Water komt in het organisme gebonden voor; het is nodig voor het maken van echte en colloïdale oplossingen en voor het transport van de verschillende stoffen door het lichaam. De uitscheiding van allerlei stoffen geschiedt in waterige oplossingen (urine). Verdamping van door de huid afgescheiden water is van betekenis voor de warmteregulatie van het lichaam. Het lichaam bestaat voor ca 60% uit water. Dagelijks heeft een volwassen mens in ons klimaat ongeveer 3 liter water nodig. Een waterverlies van 20% kan dodelijk zijn.

Bij chemische analyse van het organisme worden talrijke minerale stoffen gevonden: ijzer, koper, magnesium, calcium, kalium, natrium, kobalt, jodium, fluor, fosfor, chloor, zwavel enz. De afzonderlijke organen bevatten deze stoffen in verschillende hoeveelheden. Men mag dus aannemen, dat toevoer ervan nodig is, ook al kennen wij hun betekenis nog niet volledig. De energiewisseling gaat gepaard met minerale stofwisseling. Keukenzout komt in de dagelijkse voeding in vrij grote hoeveelheid voor. Bij overwegend plantaardig voedsel is toevoer van dit zout nodig. Bij mensen en dieren die niet voldoende zout krijgen, ontstaat z.g. zouthonger. Keukenzout is van overwegende betekenis voor de regeling van de osmotische druk.

Door sterk zweten (stokers enz) wordt veel keukenzout afgestaan. Wordt daarna veel water gedronken, dan ontstaan de z.g. hittekrampen, een ernstige ziekte. Deze kunnen voorkomen worden door zout water te drinken.

Jodium is nodig voor de juiste functie van de schildklier. Bij onvoldoende jodiumtoevoer, zoals voorkomt in streken, waar het drinkwater te weinig jodium bevat, kunnen ‘epidemieën’ van krop ontstaan. Deze worden bestreden door jodium aan het leidingwater of aan het keukenzout toe te voegen.

Calcium en andere aardalkaliën spelen vooral als fosforzuurverbindingen een rol in het organisme. Calcium komt in vrijwel alle cellen voor en verder vooral in steunweefsels. Het bevordert de opneming van voedingsstoffen. Vooral kinderen hebben grote behoefte aan calcium. Bij Engelse ziekte is de Ca-P stofwisseling gestoord. De stoffen komen vooral in melk en kaas voor.

IJzer is nodig voor de vorming van bloedkleurstof en reeds uit dien hoofde niet te ontberen. Ook sporen koper zijn voor de haemoglobinevorming nodig. IJzer komt in verscheidene voedingsmiddelen, b.v. groene planten voor. Fluoor is nodig voor het gezond houden der tanden.

Behoefte aan verschillende voedingsstoffen