Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

‘S-HEER HENDRIKSKINDEREN

betekenis & definitie

(Serheinenkynderkercke, Ecclesia Henrici; in de volksmond → srheinskinderen). Dorp in de voormalige gemeente ’s-Heer Arendskerke, sedert 1 januari 1970 in de nieuwe gemeente Goes; 829 inw. (1980).

Tot 1857 een zelfstandige gemeente ’s-Heer Hendrikskinderen. Oude ambachtsheerlijkheid. De plaatsnaam herinnert aan de eerste bouwheer-patronus Hendrik van Schenge (→ parochie).Wapen:

Bij K.B. van 26 november 1819 werd aan de toenmalige gemeente ’s-Heer Hendrikskinderen een wapen met de letters HHK verleend, kennelijk bij gebrek aan beter. Aangezien de gemeente in 1816 met → Wissekerke was samengevoegd, werden ook bij K.B. van 26 oktober 1853 uiteindelijk de wapens gecombineerd. Het wapen van Wissekerke is dat van het geslacht Wiskercke.

Monumenten:

De N.H. kerk werd in 1805 gebouwd, maar het onderstuk van de toren stamt uit de 14e eeuw. In 1880 is er een achtkantig deel (‘De Peperbus’) bovenop gezet. In 1928 werd de kerk door Sturm uit Goes gerestaureerd. In 1948 en 1975 nieuwe restauraties.

Bij ’s-Heer Hendrikskinderen lag een vluchtberg (→ werf) die als de Poelberg beschreven staat; in 1875 afgegraven.

In ’s-Heer Hendrikskinderen stond vroeger het Huis te Werve, ook wel ’s-Heer Hendrikskinderenburg genoemd. Als eerste bezitter vinden we vermeld Wolfard van Maelstede die het kasteel in 1440 verkocht zou hebben aan Jan Ruychrock van de Werve. Van het Huis te Werve is nog vrij veel bekend en naar opmetingen van Isaac → Hildernisse (1694) te oordelen, moet het een zeer aanzienlijk gebouw geweest zijn. In 1964 zijn bij grondwerkzaamheden nog funderingen van het kasteel en een deel van de met steenpuin opgevulde gracht teruggevonden.

Geschiedenis:

De parochie is waarschijnlijk omstreeks 1200 gesticht als dochter van → Wissekerke (Z.-Bev.) en gewijd aan St.-Nicolaas. In het kerkje werden door pastoor Antonius van Ossen, voor het eerst in dit gebied, hervormde ideeën gepredikt.

Na de Reformatie werd ’s-Heer Hendrikskinderen gevoegd bij ’s-Heer Arendskerke, tot ze in 1646 samen met Wissekerke een predikant kregen, Wilhelmus van Heyst.

LITERATUUR

C. Dekker, Zuid-Beveland. Grijpink, Register op de parochiën. S. Muller, Hz., Deindeeling van hetbisdom. A. de Smit, 's-Heer Arendskerke. Zelandia IllustratalM, X, 82-84.