Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

BRAAKMAN

betekenis & definitie

(Den Dullaert, Brakman). Afgedamde zeearm in Zeeuws-Vlaanderen.

Vóór de 17e eeuw Den Dullaert genaamd. Bestond reeds in de 13e eeuw. Vergroot door o.a. de stormvloeden van 1375/76, 1404, 1421, 1424, 1477 en 1493, onder invloed waarvan verscheidene dorpen verloren zijn gegaan, zoals → Hertinge, → Moerkerke, → Niekerke, Oud → Uzendijke, → Peerboom, → Steeland, → Vroondijk, → Wevelswale en → Willemskerke, terwijl → Biervliet op een eiland kwam te liggen.De Braakman vormde de toegang tot de voormalige haven van → Axel (via het Axelsche Gat) en → Sas van Gent (via het Sassche Gat), vanwaar een scheepvaartroute naar Gent (B) liep.

Vanuit de versterkte plaatsen Sas van Gent, Philippine, → Mauritsfort en → Terneuzen werd land herwonnen in het Braakmangebied (→ Braakmanpolder, ""Waterschap de Verenigde Braakmanpolders). De laatste afdamming van de Braakman vond plaats in 1952 waardoor Oost en West Zeeuws-Vlaanderen weer hecht aan elkaar verbonden waren en de verkeerssituatie aanmerkelijk kon verbeteren.

Op de buitengronden van de Braakmanpolder zijn industrieën gevestigd (DOW Chemical, 325 ha; Braakmanhaven 135 ha).

Het tegenwoordige binnenmeer van de voormalige zeearm is sedert 20 mei 1961 het centrum van een recreatiepark ‘De Braakman’. In het Bos- en Krekengebied van de Braakman ligt een Staatsnatuurreservaat van 167 ha (Staatsbosbeheer). Hiertoe behoort ook De Westgeul (ca. 37 ha buitendijkse gronden met kreekbedding).

Aan de monding van de Braakman liggen langs de Westerschelde de Mosselbanken (bedijkt in 1977, industrieterrein) en de Savoyaardsplaat.

Ten zuiden van de uit 1958 daterende Middenweg zijn drie spaarbekkens (drinkwaterbekkens) aangelegd met een capaciteit van 6.5 miljoen mJ water.

LITERATUUR

Gottschalk, De Middeleeuwse Braakman. Gysseüng, Toponymie van Zeeuwsch Vlaanderen. Schönfeld, Waternamen, 235. Wilderom, Tussen afsluitdammen IV.