Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

POFFERS

betekenis & definitie

andere naam voor Brabantse mutsen, een belangrijk onderdeel van de klederdracht, die tot de Tweede Wereldoorlog door de Brabantse boerinnen geregeld werd gedragen, doch daarna langzamerhand uit het dagelijks beeld verdwenen zijn. Er waren niet alleen verschillen in vorm tussen de Meierij en de Baronie, er bestonden ook plaatselijke verschillen.

Zo kende men de Kempische. de muts uit de Langstraat, de Rooise (uit St. Oedenrode). de Tilburgse en vele anderen.Een poffer bestond uit een ondermuts, waarop een bovenmuts de bojem werd gezet, met een fijn gepijpte strook aan de voorkant en lange brede linten aan de achterkant. Daarover kwam de eigenlijke poffer, een brede versiering van witte, roze of groen gekleurde kunstbloemen, tullen en kralen.

In West-Brabant droeg men de kroesel, een jongere versie, met een minder brede wrong maar wel zwaar overladen met versieringen. Ook kende men verschillen in doordeweekse en zondagse mutsen, welke laatste vooral in kerken de mis tot een folkloristisch gebeuren maakte.

Bron: August van Breugel. Brabantse mutsen uit grootmoeders tijd; Anton van Oirschot, Land van de Brabanders.