Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

PAARDENSPORT

betekenis & definitie

hel belangrijkste evenement op het gebied van de paardensport in Brabant is ongetwijfeld Indoor Brabant, dat is opgericht op initiatief van een paar Tilburgse paardenliefhebbers; werd voor de eerste maal gehouden in 1966. Sindsdien wordt dit festijn ieder jaar in de maand februari in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch gehouden.

Indoor Brabant is gegroeid van een ouderwets springfestijn naar een echte paardenshow met spring- en dressuurwedstrijden: met Arabische volbloeds als grote trekpleister. Deze volbloed Arabische hengsten stammen volgens een legende alle af van de vijf merries van de profeet Mohammed, Dsjoelfé, Koheili, Maneki, Saklawi en Toesje. Het zijn de meest gewilde paarden ter wereld en worden bijna overal voor veredeling gebruikt. Nederlands-Arabische volbloed-stoeterijen behoren tot de beste ter wereld: al deze hengsten op de show van Indoor Brabant komen dan ook uit eigen vaderlandse stallen.Ook de kampioenen van de Nederlandse Katholieke Bond van Landelijke Rijverenigingen, Sint-Lambertus uil Gemonde en de Cavalieren uit Berkel Enschot geven hier ieder jaar een demonstratie van hun kunnen in dressuur.

In 1986 viel Indoor Brabant de eer te beurt om voor de eerste maal de strijd om de wereldbeker voor dressuur te mogen uitreiken.

De Nederlandse Katholieke Bond van Landelijke Rijverenigingen en ponyclubs, de N.K.B., is opgericht op 2 januari 1938 en gevestigd te Tilburg. Het doel van deze stichting is de belangen te behartigen van de paarden- en ponysport, meer speciaal als basis wedstrijdsport. De vereniging is ontstaan uit gewestelijke standsorganisaties van boeren, die hun bedrijfspaarden ook gingen gebruiken voor sport en ontspanning. Het aantal aangesloten leden van de landelijke rijverenigingen en ponyclubs bedraagt plusminus 22.000 (1986). De drie gewesten van de N.K.B. zijn de N.C.B. (Nederlandse Christelijke Boerenbond) uit Brabant; de L.L.T.B. uit Limburg en de ABTB uit Overijssel-Gelderland.

In 1984 hield de stichting Concours Hippique ..Hart van Brabant”, een tweedaags ruitertreffen in de Beekse Bergen te Hilvarenbeek. Dit ,,Hart van Brabant” is een rechtstreeks uitvloeisel van het jubileumconcours van de Tilburgse Rijvereniging met secretaris Frans Tuerlings als initiatiefnemer. Er werden kwalificatiewedstrijden verreden om de Brabant Cup. De Tilburgse Rijvereniging (1893) was in het begin van haar bestaan een besloten club, later kon iedere paardenliefhebber lid worden De verschillende besturen van de T.R.Y. hebben steeds getracht „de prijzenrijderij” binnen de perken te houden en beginnelingen deskundig te begeleiden. Zij organiseerde in 1984 eveneens kampioenschappen te Riek.

Naast de internationale vierspannenwedstrijden te Deurne bestaat er sinds 1946 de Philips Derby, een derby heeft een springparcours van 1600 m en is te vergelijken met een military. Ieder jaar organiseert de stichting Military Baronie Breda in de maand mei een military in het recreatiegebied De Galderse Meren. Vele nationale en internationale topruiters komen naar Breda om gedurende drie dagen hun prestaties op het gebied van springen, dressuur en uithoudingsproeven te leveren. De military-sport vindt haar oorsprong in de prestatieproeven, die vroeger voor officieren met hun dienstpaarden werden uitgeschreven en vormt de meest veelzijdige vorm van ruitersport daar er verschillende vormen van de ruitersport worden samengevoegd: dressuur. steeple chase, cross country en springen. Zij vereist uiterste concentratie en training bij paard en ruiter (zie verder: Military).

De Brabantse Hackney club uit Acht organiseert ieder jaar interessante concoursen. Verder worden er in diverse dorpen zoals in Riek Eersel, Mierlo en Reusel door de Nederlandse Bond van Katholieke Landelijke Rijverenigingen concoursen georganiseerd. ook voor pony's.