Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

ORGANON

betekenis & definitie

farmaceutische fabriek, gevestigd te Oss, opgericht in 1926; heeft speciale verdiensten door haar studie op het gebied van de hormonen: nam als eerste ter wereld de fabricage van hormonen ter hand. Sinds 1961 maakt Organon als enige fabriek in Nederland de anti-conceptiepil en exporteert deze pil naar vijftig landen.

De eerste jaren was voor Organon insuline de kurk waarop het bedrijf dreef, aanvankelijk met Zwanenberg's Slachterijen als producent voor de nodige grondstoffen. In 1923 werd het laboratorium van Amsterdam naar Oss overgebracht in de gebouwen van Zwanenberg. In 1930 kon Organon een eigen gebouw in gebruik nemen. Vooral vitamine D zou het bedrijf in de beginperiode grote bekendheid geven, gevolgd door vitamine A en BI2, evenals hormonen. In 1938 werd er voor Organon in Oss een farmacologisch laboratorium gebouwd. Het bedrijf kwam in de oorlogsjaren onder Duits beheer, maar ging in de Verenigde Staten.

Engeland en Latijns-Amerika vrij verder. Na de oorlog kwam er een groot aantal nieuwe geneesmiddelen in produktie, de penicilline, en vanaf het begin van de 60-er jaren zou Organon bekendheid krijgen door de produktie van de pil, een anticonceptiepreparaat. Organon nam in 1976 een nieuw gebouw in gebruik, het Saar van Zwanenberg-auditorium.

Organon Teknika in Boxtel werd in 1986 uitgebreid met een diagnostica-centrum, waar o.m. melk wordt onderzocht op overblijfselen van antibiotica. In Boxtel waren reeds eerder de afdelingen kwaliteitscontrole en ontwikkeling ondergebracht.

Bron: dr. H. v. Velthoven, Brabant een gewest in opkomst; dr. M. Tausk: Organon, de geschiedenis van een bijzondere Nederlandse onderneming.