Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

NAPOLEON

betekenis & definitie

(Ajaccio, Corsica 1769-St. Helena 1821), keizer van de Fransen van 1804-1814 15; werd in 1785 luitenant van de artillerie, in 1794 reeds brigadegeneraal en twee jaar later opperbevelhebber van het leger tegen Italië.

In 1799 werd hij eerste consul. Hij bracht het Burgerlijk Wetboek tot stand.Op verschillende plaatsen in Brabant weet men nog te vertellen, waar Napoleon zou hebben overnacht, toen hij in 1810 en 1811 in Noord-Brabant was. In Helvoirt staat nog op een bordje op boerderij De Reizende Man. op de Voorste Distelberg: ..Keizer Napoleon is 6 Mei 1810 hier gepasseerd." Bij een bezoek aan Den Bosch gelastte hij dat de St. Janskathedraal weer aan de katholieken moest worden teruggeven. Hij ontwierp ook het Diocees Den Bosch, maar benoemde zelf een bisschop. die door de katholieken niet werd geaccepteerd. Apostolisch-vicaris Van Alphen (zie aldaar) werd door Napoleon gearresteerd en in Frankrijk gevangen gezet tot in 1813. Napoleon zorgde er voor dat meer kerken aan de katholieken werden teruggegeven.

In 1811 was hij opnieuw in Brabant. Het verhaal gaat. dat de bevolking in een bepaalde plaats waar de keizer doortrok. riep: ..Kiek. de lamme z'n bruur". wat toen verstaan werd als ,,vive l’empereur". Met de lamme werd Napoleons broer. Lodewijk-Napoleon, bedoeld, die koning van Holland was geweest en verschillende plaatsen in Brabant stadsrechten had gegeven.

Napoleon ontwierp de route Antwerpen-Amsterdam met een brug over de Bergse Maas. die toen gedeeltelijk werd uitgevoerd op Brabants grondgebied door Russische krijgsgevangenen. Daaraan herinnert nog de naam Keizersveer. Verschillende rijkswegen in Noord-Brabant worden nog wel Napoleon-wegen genoemd.

Bron: Land van de Brabanders.