Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

MEERVELDHOVEN

betekenis & definitie

dorp in de Noordbrabantse gemeente Veldhoven, oorspronkelijk tot in de 12de eeuw bekend als Martfelde en Marvilde. waar aan later ..hoven" werd toegevoegd; hoeven aan of bij de meervelden. De abdij te Lorsch in het Duitse Hessen had bezittingen in Meerveldhoven; schenkingen worden genoemd in 770 en 811, alsmede dertien hoeven en de kerk.

Voor 1559 behoorde Meerveldhoven kerkelijk tot het bisdom Luik: ook de grondheerlijke rechten en het recht om een pastoor te benoemen, alsmede de helft van de tienden vielen onder Luik. Burgerlijk behoorde Meerveldhoven voor 1560 met Gestel. Blaarthem. Zeelst, Veldhoven. Oerle. Wintelre, Knegsel en Vessem onder de schepenbank van Oerle; daarna kwam er een scheiding: Oerle samen met Meerveldhoven. terwijl Zeelst bij Blaarthem werd ingedeeld.Van de kerk van de H. Lambertus zijn uit de periode van voor 1597 geen gewone gegevens bekend: zij bleef tot 1648 in gebruik bij de katholieken. raakte toen in verval: de parochie kreeg in 1672 weer een bedehuis en eerst in 1859 een eigen pastoor: voor die tijd viel ze onder de pastoor van Zeelst. In Meerveldhoven groeide de kapel uit tot parochiekerk. Daarnaast was er dan nog de kapel OL Vrouw ter Eik.

Het grondgebied van Meerveldhoven sluit niet aaneen; er ligt een Zeelster enclave in, terwijl omgekeerd ook een Meerveldhovense enclave in Zeelst is gelegen.

Legende: In 1264 vond een inwoner een pijpaarden beeldje in een eikeboom; hij nam het mee, maar de volgende dag was het verdwenen en stond het weer in de boom; dat gebeurde zo driemaal achtereen. Bij de boom werd toen een klein kapelletje gebouwd; sinds 1497 vervangen door een nieuwe kapel, waar wonderbaarlijke genezingen plaatsvonden. In de 17de eeuw, toen de katholieke godsdienst verboden werd, werd de kapel woonhuis, terwijl de eik werd gekapt. De kapel is in 1721 afgebroken; het beeldje werd in 1672 in veiligheid gebracht en later in de kerk bewaard. Het gebouw werd in 1880 verwoest, maar het beeldje bleef behouden. De Meerveldhovense kerk werd in 1911 vergroot, er werd toen een Mariakapel aangebouwd; in 1953 werd deze vernieuwd.

Bron: scr. A. v. d. Berg 1983.