Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

KONINGSHOEVEN

betekenis & definitie

terrein uitgekozen door prins Willem II voor ontginningen tussen Tilburg en Berkel-Enschot; de prins liet hier verschillende boerderijen bouwen en kocht bestaande boerderijen op tussen 1820 en 1850; deze werden bekend als De Hoeven, Prinsenhoeven en Koningshoeven. Hierbij behoorde o.m. de boerderij De Schaapskooi, waarvoor Willem II in 1834 de eerste steen legde.

Na zijn dood in 1849 werd de boerderij verkocht aan Jan Janssens en vervolgens aan C. Houben. Oud-Zouavenofficier pater S. Wyart uit Frankrijk zocht een toevluchtsoord voor Trappisten, die Frankrijk moesten verlaten; hij kwam in Tilburg terecht en mede door toedoen van oud-Zouavenluitenant Antoine Arts, pater Superior De Beer, pastoor Van der Lee, notaris Mertens en C. Houben kwam er een nederzetting tot stand op de Koningshoeven. Er werden drie boerderijen beschikbaar gesteld met schaapskooi.

De Trappisten kochten het geheel in 1880 en bouwden er een abdij, die de naam O. L. Vrouw van Koningshoeven kreeg. Zij begonnen daar met een bierbrouwerij, die de naam De Schaapskooi ging dragen.