Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

KATHOLIEKE HOGESCHOOL TILBURG

betekenis & definitie

de Katholieke Hogeschool te Tilburg, ..Hogeschool voor mens- en maatschappijwetenschappen", dateert van 1927. Nadat aanvankelijk alleen economie gedoceerd werd in genoemd jaar aan enkele tientallen studenten is in de loop van de jaren het wetenschappelijk onderwijsprogramma uitgebreid met een juridische faculteit, een subfaculteit econometrie, een centrale interfaculteit, een subfaculteit letteren en een theologische faculteit.

Het aantal studenten bedraagt ruim 6.000, het personeelsbestand beloopt ca 800 medewerkers. De jaarlijkse begroting noemt een bedrag van ongeveer f 70 miljoen (1985).De onderwijsinstelling is voortgekomen uit de Stichting Katholieke Leergangen, die aan de wieg stond van de ..Roomsch Katholieke Handelshoogeschool", „om aan studerenden een grondige studievorming te geven volgens den geest der Roomsch Katholieke Kerk".

De Hogeschool maakte in korte tijd een spectaculaire ontwikkeling door. In het midden van de jaren ’70 is binnen haar muren een brede discussie gevoerd over haar signatuur. Bij een (overigens omstreden) enquête onder docenten, overig personeel en studenten bleek bij een verscheidenheid van gevoelen, een ruime meerderheid voor het handhaven van het bijzonder karakter van deze instelling voor hoger onderwijs. Zij het, dat een aanmerkelijk, doch per geleding wisselend deel daarvan geen behoefte had aan handhaving van de bestaande katholieke signatuur. Van buiten de instelling werd op dat laatste echter van verscheidene kanten aangedrongen. Anders dan het College van Bestuur dat voor een open Katholieke instelling opteerde, adviseerde de Hogeschoolraad in grote meerderheid tot overgang naar een rijksinstelling.

Het Stichtingsbestuur besloot de discussie met een „voor langere tijd" geldend besluit van 1 juli 1977, om de signatuur te handhaven en te verstaan als een open katholieke instelling van wetenschappelijk onderwijs. Heropening van de discussie over het bijzonder karakter en de signatuur van de instelling werd inopportuun geacht, waarbij er van uitgegaan wordt dat geen wijziging wordt gebracht in de bestaande afspraken en de bestaande praktijk in dezen, met name bij benoemingen. ,,De KHT zal trachten onderwijs te geven en onderzoek te doen waar mogelijk in gerichtheid op maatschappelijke dienstverlening en met bijzondere aandacht voor de levensbeschouwelijke dimensie van het menselijk bestaan. Initiatieven van personen of groepen binnen de instelling om hieraan meer bijzonder uitdrukking te geven zullen worden gesteund.” De Hogeschool is door de overheid erkend als groei-instelling, een instelling waarvan positieversterking door groei noodzakelijk is, alvorens ook voor haar sprake kan zijn van de in de wet voorziene „gelijkwaardige ontwikkelingskansen”.

De Hogeschool begon haar onderwijs in een oud gebouw in het centrum van Tilburg, met de reeds genoemde enkele tientallen studenten en nog geen tien docenten. Zij heette toen Handelshogeschool, welke naam in 1938 veranderd werd in „Katholieke Economische Hogeschool”. Het aantal studenten bedroeg toen ongeveer 250. Met duizend studenten in 1962 verhuisde de instelling naar een universiteitscomplex, gelegen aan de westgrens van Tilburg. In 1971 werd de subfaculteit Psychologie opgericht, acht jaar later de Centrale Interfaculteit, waarbij het al bestaande onderwijs in de wijsbegeerte werd ondergebracht. De incorporatie van de Theologische faculteit stuitte op bezwaren van de Hogeschoolraad, die beducht was voor een rechtstreekse invloed van het kerkelijk gezag.

In 1981 volgde een Letterenopleiding, gevolgd door de studierichtingen Sociale Zekerheidswetenschap, Personeelsbeleid en Vrijetijdswetenschappen. De Hogeschool wordt in stand gehouden door de Stichting Katholieke Hogeschool Tilburg. Het bestuur van deze stichting heeft (op grond van de Wet Universitaire Bestuurshervorming 1970 (WUB)) zijn bevoegdheden wat de school betreft grotendeels overgedragen aan de bij de wet ingestelde bestuursorganen. De Theologische faculteit gaat uit van een aparte stichting. Adres: Hogeschoollaan 225, Tilburg.

Bron: Afdeling Pers en Voorlichting van de KHT.