Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

INGENHOVEN, JAN

betekenis & definitie

(Breda 1876-Hoenderloo 1951) componist; leerling van Brandts Buys in Rotterdam, ging in 1905 naar München, was daar werkzaam bij Felix Mottl, in München General-Musikdirektor en een bekend Wagner- en Berlioz-dirigent. Ingenhoven dirigeerde in München de München Orchester Verein, het Philharmonisch Orkest en de Münchener Madrigal Verein.

Uiteindelijk kwam hij naar Nederland terug. Hij componeerde enkele symfonische werken, kamermuziek, waaronder drie strijkkwartetten, koren en liederen.In zijn Encyclopedie der Muziek noemt mr. S. Bottenhem Ingenhoven „een zeer inventief componist wiens werk niet voldoende tot zijn recht gekomen is”. Dr. H. Zomerdijk zegt in „Het Muziekleven in Noord-Brabant (dl. 1)” over hem, dat hij „zonder twijfel het meest opmerkelijke en in ieder geval echte Brabantse componistentalent is, dat de 19e eeuw heeft voortgebracht”.

Tot zijn werken behoren de Academie Cantate bij het 75-jarig bestaan van de K.M.A. te Breda; koorwerken als O bone Jesu en Ave Verum, en de symfonie-fantasie „Brabant und Holland” (1912. München).

Bronnen: dr. H. Zomerdijk, Het Muziekleven in N. Brabant; mr. S. Bottenheim, Enc. der Muziek.