Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

HOPTEELT

betekenis & definitie

tot ca 1920 was er sprake van een vrij omvangrijke hopteelt in de Langstraat en ook wel in het Land van Heusden en Altena. Veel boeren hadden een akker met hop.

Tussen de hopstruiken was ruimte over, die benut werd voor de tussenplant van boerenkool. De hop is een overblijvende plant; het wortelstelsel krijgt in het voorjaar nieuwe ranken. Een hopgewas gaat ca dertig jaar mee. Het hopplukken geschiedde op het land en vervolgens in het achterhuis. De hop werd gezwaveld en gedroogd. Later in 2 meter lange zakken verpakt.

Opkopers kwamen bij de boeren langs om de hopzakken op te halen. De gewonnen vruchtkegels van de hop worden gebruikt in bierbrouwerijen om aan het bier een bittere aromatische smaak te geven. De hopteelt verdween door de buitenlandse concurrentie.Bron: Met gansen trou, 1-2.