Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

ENGELEN

betekenis & definitie

dorp in Noord-Brabant, aanvankelijk zelfstandige gemeente, waartoe ook Bokhoven behoorde, met ruim 1000 inwoners (1965); in 1970 naar plannen uit die tijd bij de gemeente ’s-Hertogenbosch gevoegd.

Engelen grenst aan Bokhoven, Hedikhuizen, Vlijmen, ’s-Hertogenbosch, Empel, Meerwijk en Hedel; in het noorden aan de Maas, in het oosten aan de Dieze. In het zuiden liggen het Engelermeer en de Bosschesloot.

Vanaf de 15e eeuw tot aan 1810 behoorde Engelen tot Holland; werd als legerplaats gebruikt door de Staatse troepen bij de belegering van ’s-Hertogenbosch in 1629.

Engelen bezit nog een hervormde kerk, waarvan het koor het restant is van de in 1587 verwoeste katholieke kerk. In 1841 werd het moederhuis van de Congregatie van de 6 zusters van J.M.J. in Engelen gevestigd, maar na dertig jaar naar ’s-Hertogenbosch overgeplaatst; er bleef wel een pensionaat gevestigd.

Legende: De ondergrondse klok van kasteel Bloemendaal In Engelen bij Bossensloot stond eens kasteel Bloemendaal, waarvan later alleen nog steenbrokken overbleven. Dicht daarbij is een waterplas, bekend als het Duivelswiel. De heer van kasteel Bloemendaal had eens een klok in de kasteeltoren laten hangen, maar de klok was niet gewijd. Dus had de duivel er de macht over. Op zekere nacht rukte deze de klok uit de torenen wierp die in het water, vanaf toen Duivelswiel geheten. Daar kan men de ondergrondse klok op bijzondere nachten zacht horen luiden.

Bron: Witkamp’s Aardr.Wb.; P. Bins: Toer. gids 1965; Anton van Oirschot: Spoken en kastelen in Nederland.