Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

DUIVEKATER

betekenis & definitie

apart soort kerst- en nieuwjaarsbrood; zoet, wordt gebakken in de vorm van een schenkel, mogelijk herinnering aan dodenoffer; Hooft laat Ruyn de meid in Warenar (17e eeuw) zeggen: ,,Ik win nou vijf gulden ’s jaers en ien paar ruwe klompen tot men duivekater”. In 1699 werd het verboden „duivekater en ander sinterclaesgebak te bakken omdat daarvoor gebruikt wordt bloem van tarwemeel en het grove gedeelte weer onder brood wordt vermengd.

Hierop stond een zware boete. Een recept voor duivekater is: 800 gr. bloem; 40 gr. gist; 3 dl melk; 150 gr. suiker, wat zout, citroensap en 75 gr. boter. Het deeg van 300 gr. bloem met de gist en de melk een half uur laten rijzen; de rest erdoor mengen, een kwartier laten rijzen, vervolgens in drie punten als uiteinden knippen en zijwaarts omkrullen; met losgeklopt ei bestrijken; met mes worden er figuren ingesneden. Het deeg wordt ca. 35 min. in de oven gebakken. Duivekaters zijn o.m. bekend in Heeze, Huybergen, Rijsbergen en Zundert.Bron: PI. en Gew. specialiteiten.