Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BRABANTS MUSEUM

betekenis & definitie

gevestigd te ’s-Hertogenbosch; met de verzamelingaanleg werd reeds in 1837, na de oprichting van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschap vooral door dr. C.

Hermans een begin gemaakt, speciaal gericht op oudheidkundige voorwerpen uit Noord-Brabant. De verzameling werd in 1925 ondergebracht in de voormalige St.Jacobs-kerk aan de Bethaniestraat; het gebouw kreeg de naam Centraal NoordBrabants Museum. Het had eerder dienst gedaan als r.k.bedehuis, in de 15e eeuw gebouwd ten behoeve van de bedevaartgangers naar Santiago di Compostella. Na de val van ’s-Hertogenbosch kwam het gebouw in handen van de protestanten. Zestig jaar later, in 1689 werd het gebruikt als paardestal voor de ruiterij, later als arsenaal en vervolgens als kazerne.In 1924 werd het gebouw door de Staat der Nederlanden in erfpacht gegeven aan het Provinciaal Genootschap. De verzamelingen van het Brabants Museum hebben betrekking op de Noord-Brabantse geschiedenis en cultuur, bestaan uit oudheidkundige vondsten, later kunsten gebruiksvoorwerpen, terwijl daarnaast regelmatig wisseltentoonstellingen worden gehouden, met name over Brabantse onderwerpen. In dit gebouw, dat toen voor dit doel speciaal werd aangepast, werd in 1967 de befaamde Jeroen Bosch-tentoonstelling gehouden met werken van deze Bossche kunstschilder uit alle delen van de wereld, en met een overweldigende belangstelling.

In 1983 werd door de provincie Noord-Brabant besloten tot het instellen van één Brabants Museum. Hiervoor viel de keus op het bestaande Brabants Museum, dat dan een nieuwe behuizing moet krijgen in het gouvernementspaleis aan de Verwerstraat. de voormalige woning van de commissaris der koningin, waarbij naar ontwerp van prof. W. Quist, aan de achterzijde nieuwbouw zal worden geplaatst voor grote tentoonstellingszalen. Het paleis zelf stamt uit de 18e eeuw en is een ontwerp van Pieter de Swart. Het ligt in de bedoeling het museumgebouw in 1986 in gebruik te nemen. Bron: Musea in Brabant, 1978; Brab.Dagbl. 16 juli 1983.