Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BLUYSSEN, JOHANNES WILHELMUS MARIA

betekenis & definitie

bisschop van ’s-Hertogenbosch. (Nijmegen 1926), werd in 1950 priester gewijd na studies seminaries Sint-Michielsgestel en Haaren; kapelaan te Veghel, werd vice president van het Klein-Seminarie; zette zijn theologische studie in Rome voort; 1957 geestelijk directeur van het Klein-Seminarie te Sint-Michielsgestel, Beekvliet; werd in 1961 hulpbisschop bij mgr. W.

Bekkers, bisschop van ’s-Hertogenbosch, met recht van opvolging. Na diens dood in 1966 nam mgr. Bluyssen de bisschopszetel in. Zijn wapenspreuk luidt: Semper ministrans. Bluyssen stond bekend als bemiddelaar; leidde het grootste bisdom van het land met 1,3 miljoen katholieken; benoemde drie vicarissen om hem bij het besturen van het bisdom behulpzaam te zijn en verzette zich tegen een mogelijke herindeling van het Bossche bisdom. Hierover publiceerde hij in april 1981 „Het éne ’s-Hertogenbosch”.

In 1969 stond hij bovenaan de lijst van bisschoppen in een NIPO-enquete, waarin 97% van zijn gelovigen hun vertrouwen in hem uitspraken. Hij publiceerde talrijke herderlijke brieven. Zijn bekendste publikatie is „De vele wegen en de ene weg” (1978). Bluyssen nam deel aan het Tweede Vaticaanse Concilie en de Bijzondere Synode in 1980 over de katholieke kerk van Nederland, in Rome. Tijdens zijn ambtsperiode werd de St.Jans Kathedraal in Den Bosch tijdelijk door christen-Turken, die asiel zochten, bezet. Bluyssen heeft toen, tevergeefs, trachten te bemiddelen.

Hij vroeg eind 1983 ontslag op medisch advies. Eerder in het jaar was hij in Utrecht geopereerd aan hartkransslagaders. Zijn ontslag-aanvraag, welke met ingang van medio mei 1984 werd gehonoreerd, was reden voor grote verslagenheid. Ter gelegenheid van het afscheid van mgr. Bluyssen werd een boek samengesteld, dat de geloofsbeweging in woord en beeld wil uitdrukken. Het geeft een historisch overzicht, maar het geeft ook de invloed weer van deze bisschop en de reacties van anderen binnen en buiten de Kerk. Het boek werd gebracht onder de titel: Bisschop Bluyssen, Geloven in mensen, mensen geloven.Bij zijn afscheid als bisschop van ’s-Hertogenbosch werd mgr. Bluyssen benoemd tot commandeur in de orde van Oranje-Nassau.

Bron: Brab. Pers; De Stem, 14-12-’83.