Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BLAUWE KAMER, DE

betekenis & definitie

instituut voor 120 meervoudig (geestelijk en visueel) gehandicapten. Opgericht in 1963.

Gevestigd aan de Galderseweg te Breda.De Blauwe Kamer beoogt voor zijn meervoudig gehandicapte bewoners een leefwereld te scheppen, waarbinnen een optimale ontwikkeling en ontplooiing voor hen mogelijk is. Door een specifieke gerichtheid van begeleiders en medewerkers en door op de bewoners afgestemde bijzondere voorzieningen in bouw en accommodatie wordt getracht aan dit doel gestalte te geven.

De Blauwe Kamer heeft zich vanaf zijn oprichting in 1963 uitsluitend gericht op de zorg voor geestelijk en visueel gehandicapten. Als zodanig blijft het opnamegebied van het instituut niet beperkt tot de regio of de provincie, maar strekt zich mede op grond van de algemeen-christelijke levensbeschouwelijke aard uit over het gehele land. Jongens en meisjes vanaf vier jaar zonder bovengrens kunnen worden opgenomen. Jonge kinderen in de thuissituatie kunnen eveneens rekenen op een aangepaste, ambulante begeleiding vanuit De Blauwe Kamer.

Aan het instituut is een school voor buitengewoon onderwijs Markendalen verbonden, die zowel door bewoners van De Blauwe Kamer als door externe leerlingen wordt bezocht.

De Stichting De Blauwe Kamer maakt deel uit van de Samivoz-organisatie, gevestigd te ’s-Hertogenbosch.

De school Markendalen is verbonden aan het instituut voor meervoudig geestelijk en visueel gehandicapten De Blauwe Kamer. Markendalen en De Blauwe Kamer bevinden zich even buiten Breda op een uitgestrekt, fraai bebost terrein. Aantal leerlingen op teldatum 1981: 58. Oorspronkelijk kwamen alle leerlingen die Markendalen bezochten van het instituut De Blauwe Kamer. In de loop van de jaren werd en wordt de school ook bezocht door externe leerlingen uit de regio. De school heeft een kernafdeling.

Per 1 januari 1982 is voor de school een eigen stichting opgericht, de Stichting Markendalen. Deze maakt deel uit van de Samivoz-organisatie, ’s-Hertogenbosch.

Bron: Stichting Samivoz.